

## 2022 NMPHA Annual Conference Agenda, May 19-20, 2022 Detailed Agenda

## DAY 1: May 19th

9:00am	Introduction to Public Health for All NMPHA Land Acknowledgement					
9:20 to 10:10 <b>50-min</b> Keynote	Keynote Panel: A School of Public Health for New Mexico: Building the Vision Dr. Tracie Collins, UNM COPH, Dr. Hector Diaz, NMSU					
10:10	BREAK – 10 Minutes					
	Room A	Room B	Room C	Room D	Room E	Room F
10:20 to 11:05 45-min Learning Sessions	Restoring Local Public Health Equity in American Indian Tribes Threatened by Crises Brian Vallo Tonya M. Lewis, LMSW Louis J. Lafrado, PhD	A Grassroots Approach to Public Health: Black Health NM Sunshine Muse Anita Poushan	More than Just Food: Advancing Food Banks toward Determinants of Health & Healthcare Partnerships Shelbie Corriz Jessica Osenbrugge	New Mexico's Marijuana Recreational Use Law: Public Health Implications Julie Reagan, PhD, JD, MPH Karen J. Armitage, MD,	Impact of Crisis Care on Social Determinants of Health Jess Spohn, LCSW, LADAC, MPH, CHES	Community Health Worker Model: Outreach and Data Collection in Colonias Rosalba Ruiz, MD, MPH Daisy Maldonado, MA
	Michelle Lowden			FAAP		
11:05 to 11:15 <b>Break</b>	BREAK - 10 Minutes					
11:15 to 12:00pm	Public Health Infrastructure Task Force Recommendations	Family Spirit Nurture: Examining Long-Term Impacts	CONNECT: Community-Led Navigation Intersects	Systematic Assessment of OUD Prevention, Treatment, and Aftercare	Addressing LGBTQ+ Adolescent Health through Implementation	Climate Change in NM: Projections, Adaptation, and Resilience
45-min Learning Sessions	Laura Chanchien Parajón, MD, MPH Justin Garoutte, MPH Shelley Mann-Lev, MPH	Leonela Nelson, BS Tisharae Tsosie	with Technology to Address Health & Social Care Needs Christa Hernandez, MS	Health Initiatives Carrie Shaver, DHA Richard G. Greenhill, DHA, FISQua, FACHE	of School-Based Supportive Practices Daniel Shattuck, PhD Cathleen Willging, PhD	Nathaniel Matthews-Trigg, MPH
	Sharon Finarelli		Jennifer Romero, MSW		Bonnie Richard, PhD	

			Erin Willis		Mary Ramos, MD, MPH			
			Jordan Murray					
12:00pm to 12:30 Lunch	Panel Discussion: NM Fires, Community & First Responder	LUNCH BREAK – 30 Minutes POSTER SESSION OR MEET-UPS – 30 Minutes						
12:30 to 1:00 <b>30 min</b> Poster Session/M eet-Ups	Perspectives							
1:00 to 1:50 <b>50-min</b> Keynote	Keynote: La Equidad Nos Da Seguridad ("Equity Makes Us All Secure") Martha Payán, CHW 50 minutes							
1:50 to 2:00 <b>Break</b>	BREAK - 10 Minutes							
2:00 to 3:30 90 min Learning Sessions	How to talk to Vaccine-Hesitant People about the COVID-19 Vaccine Melissa Martinez, MD Surasi Prapasiri, MD Devon Fisher Chavez, BS	Overview of Ongoing Research on Health Effects of Environmental Metal Exposure in Tribal Communities Debra MacKenzie, PhD Chris Shuey, MPH Esther Erdei, PhD Sarah Henio Adeky Jose M. Cerrato, PhD Eliane El Hayek, PhD	Community-Based Social Marketing: Change the Way We Communicate and Change Society Christine Hollis, MPH, MPS Sarah Bowman, BS	Health Apprenticeship: A Model for Transforming and Diversifying the Healthcare Workforce Diana Medrano Vanessa Olivera Andrea Romero Fabian Martinez Carolina Rios	Applying a Co-Creation Approach to Assess Homelessness Among Young People in Bernalillo County Cathleen E. Willging, PhD Assata Zerai, PhD Kim Zamarin, MPH Danielle Fettes, PhD	Get on the Bus: Health & Transit Equity Sayid Mahdi Hossaini Diego Garcia Alejandro Villezcas Luis Colunga Baruch Campos		
3:30 to 3:45 <b>Break</b>	BREAK - 15 Minutes							
3:45 to 4:30 45 min Learning Session	City of Santa Fe Storymaps: Layers of History and Connections to Place Valerie Rangel, MCRP	Bringing the Harm Reduction Act into the 21st Century Celina D. Herrera, MPH, CHES	New Mexico Bootcamp Translation: Adapting a Community Participatory Prevention Campaign in a New Era Marissa Elías, MPH Liz Lilliott-González, PhD Christina López-Gutiérrez	Comprehensive Approach to Youth Marijuana Use Prevention in a Challenging Environment Kim Rutley Natalie Skogerboe, MPA	Epidemiology 101: Introduction to Epidemiology Concepts Joseph O'Dell, MPH Chelsea Kettering, DrPH, MPH Sam Swift, PhD, MPH	Experiences of People with Disabilities during the Pandemic Lisa McNiven, MPA		

4:30 to	BREAK - 5 Minutes - Graphic Recording Summary of Day 1
4:35	
Break	
4:35 to	POSTER SESSION OR MEET-UPS – 25 Minutes
5:00	
25 min	
Poster	
Session/M	
eet-Ups	

## DAY 2: May 20th

9:00 am	Welcome Back to Public Health for All NMPHA Land Acknowledgement								
9:20 to	Keynote: INSERT TITLE								
10:10	Amy Whitfield, Office of African American Affairs & Governor's Council on Racial Justice								
50-min		Breakout Groups and Q&A							
Keynote									
10:10			BREAK – 1	0 Minutes					
	Room A	Room B	Room C	Room D	Room E	Room F			
10:20 to 11:05 45-min Learning Sessions	Collaboratively Improving Colorado's PH System: CO's PH Act of 2008 Shaza Stevenson, MA	Health and Healing through Art & Culture Daisy Ortega-Belmares Anthony Fleg, MD, MPH Leah Lewis Votan Henriquez	Using Socialized Masculine Norms to Predict Lifestyle Behaviors in Hispanic Men of Mexican Descent Rebecca Palacios, PhD Isela Garcia, MPH Anne Hubbell, PhD	Building Successful Partnerships- 10 years' experience of Border Breastfeeding Collaboration Rosalba Ruiz- Holguin MD MPH Libby Berkeley MPH IBCLC RCL Loreta Manriquez RN IBCLC Ernie Torres RN IBCLC	Housing as a Foundation for Health: How Advocating for Housing Policy will Improve Public Health Divya Shiv, MPP Rachel Biggs, MA	Diné Hydration Project: Exploring Water Security & Child Health Lisa Jim Tanya Jones			
11:05 to 11:10 <b>Break</b>	BREAK - 5 Minutes								

11:10- 11:40 <b>30-min</b> Thriving Sessions 11:40 to 12:00pm	Moving Bodies & Minds: 10-Step Tai Chi for Health & Organizing Christopher Ramirez Baruch Campos Luis Colunga Sayid Mahdi Hossaini	Writing for Wellness: Creative Writing as a Form of Self-Care Anthony Fleg, MD, MPH POSTER	Fun and Easy Yoga Moves for Wellness Celina D. Herrera, MPH, CHES SESSION OR MEET-UPS – 20	Salsa, Merengue, Bachata Matt Cross-Guillén, MA Minutes	Gratitude Practice (Mindfulness Activity) Cary Virtue, MPH, CMF	Networking Session: Epidemiology students & professionals Sam Swift, PhD, MPH Chelsea Kettering, DrPH, MPH Sharz Weeks Amber Dukes Melissa Limón	
20 min Poster Session/ Meet-Ups							
12:00 to 12:30 Lunch			LUNCH BREAK	( – 30 Minutes			
12:30 to 1:20 <b>Keynote</b>	Keynote: Creating Structures and Systems for Cultural Safety: Shifting Power to All or Those Who Need It Jennifer Nanez, MSW, LMSW						
1:20 to 1:30 <b>Break</b>			BREAK - 10	0 Minutes			
1:30 to 3:00 90 min Learning Sessions 45 min Sessions 1:30 - 2:15 5 min Break 2:20 - 3:05	Community Asset Mapping: A Critical Tool for Empowering Our Communities and Undoing Racism Anthony Fleg, MD, MPH Chenoa Scippio Kody Becenti	Building Healthy Military Communities & Leveraging Data Sources to Inform Community Action Valentina Livingston Mike Daggitt	Basic R Skill-Building for Epidemiological Data Analysis Samuel Swift, PhD, MPH Laura Tomedi, PhD, MPH	Eat Smart to Play Hard: The Voices of Latinx Immigrant Children and their Families in New Mexico Glenda Canaca, MD Jennifer Johnston, MSL Ashley Begaye, MA Belinda Vicuña Tellez, PhD, MPH India Vigil, BA Building Consensus for a Just Transition to a Clean Energy Future Michael Bowers	Housing Gallup: A Community Health Impact Assessment Christopher Hudson Jean Philips Sherry Bellson Anita Munita Feeding Our Souls: In Public Health, We Nourish Communities; How do we Nourish Ourselves? Anne Hays Egan, DMin, MDiv, MA Priscilla Lucero, BS Rep. Roger Montoya	Center for Health Equity & Preparedness: Bringing Social Justice to Preparedness Mary Pat Couig, PhD, MPH, RN, FAAN Roberta Lavin, PhD, FNP-BC, FAAN 100% New Mexico Initiative: Ensuring 10 Vital Services for Surviving & Thriving Dominic Capello, MA	

3:00 to 3:15	BREAK - 15 Minutes					
Break						
3:15 to	Family Connects New	Designing the Health	Sneak Peek! A First Look	Nicotine & Health Equity:	Health Councils as	COVID-19 in the
4:00	Mexico: Using Universal	Security Plan: Creating a	at the 2021 NM Youth	Emerging Practices	Community Information	Southwest Borderlands:
	Access to Support	NM Plan that addresses	Risk & Resiliency Survey	Sophie Rouge	Hubs	A Comparative Analysis
45 min	Newborns and Their	Access and Cost Issues	Results		Wendy Wintermute	Chelsea Pritchard, MPH
Learning	Caregivers	Mary Feldblum, PhD	Dan Green, MPH		Gerilyn Antonio	Kelcie Creel, MPH (c)
Session	Dominic Rodriguez		M. Rebecca Kilburn, PhD		Emily McRae	Carrie Shaver, DHA, IHCA
	Diana Lopez, SCPS		Anne Marlow-Geter, MPH			
	Matt Cross-Guillén, MA					
4:00 to	Graphic Recording Summary of Day 2, NMPHA Volunteer Acknowledgement, & Closing					
4:10						

## Many thanks to our generous sponsors:

